PEMERHATI / RAKAN2

Tuesday, June 16, 2009

YAB NIZAR DI GANTUNG

Kalau dah terlalu takut gelap, daun pisang pun disangka hantu. Perbidalan orang2 tua dulukala.
YDP dewan dan AP BN ni macam orang diserang demam aedes lah, pantang nampak nyamuk tak kira siang, tak kira malam forbia sampai menggigil gigil.
Kalau nak ikut apa kena mengena pakai lilit tulih BUBAR DUN PERAK kat songkok ka, kat lengan ka, yang nak membentang dan berbahas bukan songkok dan lengan, mulut orang yang pakai songkok dan lengan depa saja.

Friday, June 5, 2009

MAHATHIR SILA berhenti BUAT BOHONG

MAHATHIR MUHAMAD SILA JANGAN BUAT BOHONG-malaysia2day

4. Chin Peng bukanlah orang yang pertama yang memberontak melawan British. Sebelum Parti Komunis Malaya (PKM atau MCP - Malayan Communist Party), sudah ada Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang bergerak sebelum Perang Dunia II. Mereka tidak mendapat sokongan penuh daripada orang Melayu Semenanjung kerana mereka cenderung ke kiri. Dengan itu perjuangan mereka tidak begitu berhasil. Namun terdapat beberapa pertubuhan yang secara tidak langsung mewarisi perjuangan mereka. Malay Nationalist Party atau Party Kebangsaan Melayu, Angkatan Belia Insaf dan Putera adalah di antara pertubuhan yang meneruskan perjuangan KMM. Mereka juga tidak mendapat sokongan daripada majoriti orang Melayu kerana disyaki dipengaruhi oleh Komunis
.


INI SEBENARNYA DALAM SEJARAH :


Kesatuan Melayu Muda – Angkatan Pemuda Insap (API) , Angkatan Wanita Sedar (AWAS ) Putera dan Parti Kebangsaan Melayu, dan Hisbul Muslimin BUKAN TIDAK MENDAPAT SOKONGAN DARI ORANG MELAYU.

Perjuangan mereka BUKAN TIDAK BERHASIL.

Parti –parti politik dan badan-badan gerakan nasionalis kiri ini telah di HARAMKAN OLEH PENJAJAH BRITISH PADA 18 JUN 1948.Banyak pemimpin dari parti politik dan gerakan ini di tangkap oleh penjajah British.

Sebahagian mereka masuk ke hutan dan memulakan gerakan angkat senjata melawan penjajah British.Mereka berjuang untuk mengahalau penjajah British dari Persekutuan Tanah Melayu.

Sesudah pengaharaman ini barulah UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION berkembang.

Ini bukan kelentong.Ini fakta sejarah.

Tak payah bukak kitab kuno. Ramai dari pejuang-pejuang nasionalis dan anggota parti politik dan gerakan ini masih hidup. Mereka boleh menerangkan kepada generasi hari ini apa yang sebenarnya berlaku.Untuk generasi muda sila jangan malas dan mula memikraq.

(nota: National dan bukan Nationalist)

Thursday, June 4, 2009

YB Dato Nozula Mat Diah

Kenyataan Akhbar

Tetuan Saiful Kasri & Associates

Hari ini Selasa 2 Jun 2009 di akhbar Berita Harian di muka C12 suatu notis permohonan maaf telah dikeluarkan oleh seorang Ahli Dewan Undangan Negeri Paloh. YB Dato Nozula Mat Diah kepada anakguam kami, YB Dato Paduka Husam b Musa.

Notis tersebut berbunyi:

Saya, YB Dato Nozula Mat Diah dengan ini dan dengan sepenuh hati memohon maaf tanpa sebarang syarat kepada YB Dato’ Husam Musa kerana telah membuat laporan tidak benar dan tidak berasas terhadap beliau kepada BPR pada 2007. Saya dengan ini menarik balik segala tuduhan tersebut dan seterusnya menyatakan rasa kesal yang mendalam kerana pertuduhan tersebut telah menyebabkan tekanan kepada beliau dan keluarga beliau serta memburukkan keperibadian beliau.

Pada akhir November 2007, 2 orang Ahli Dewan Undangan Negeri Kelantan daripada Barisan Nasional iaitu YB Dato’ Nozula Mat Diah dan ADUN Bukit Bunga Muhd. Adhan Kechik telah membuat laporan kepada pihak BPR membuat tuduhan yang tidak benar dan tidak berasas terhadap anakguam kami.

Antara laporan tersebut adalah:

  • Laporan mengenai buku dan salah guna kuasa oleh ahli Exco kerajaan negeri Datuk Hussam Musa.
  • Laporan mengenai penyelewengan Pengarah Urusan Air Kelantan Sdn. Bhd.
  • Isu kegagalan pengurusan Air Kelantan Sdn. Bhd.
  • Isu Kedai Majlis Daerah Machang.
  • Isu Jamnapari membabitkan dana KPK.
  • Penyelewengan kawasan balak untuk ladang getah serta penyelewengan Pasmengutip dana.
  • Penyelewengan pembelian lot tanah mukim Gual Periuk, Pasir Mas oleh Syarikat Galeri Tanah.
  • Laporan ke atas Perbadanan Menteri Besar Kelantan Berhad dan Pengarah Urusan Kompleks Perkayuan Kelantan.
  • Isu Perbadanan Baru Tanjung cuba menjual rezab Melayu kepada Syarikat Kind Network Sdn. Bhd.

Pernyataan fitnah tersebut yang diucapkan dan diedarkan pada sidang akhbar tersebut telah mendapat liputan meluas di akhbar-akhbar utama tempatan dan telah disiarkan di televisyen serta boleh dimuatturun daripada laman sesawang yang pada masa yang relevan mempunyai jutaan pengguna, kesemuanya mempunyai akses percuma dan terbuka kepada fitnah-fitnah yang diadukan.

Tindakan kedua ADUN ini juga telah meletakkan anakguam kami dalam satu kancah pertikaian umum dan mengheret beliau dalam suatu skandal, fitnah konspirasi, jenayah, kebencian dan buruk sangka umum (odium), kehinaan (contempt) awam dan tekanan serta kemudaratan mental yang amat sangat akibat kegelisahan, kerisauan dan ketakutan akan ditangkap oleh pihak berkuasa, seterusnya beroleh keaiban umum.

Oleh itu beliau telah mengarahkan pihak kami mengambil tindakan undang-undang terhadap kedua Ahli Dewan Undangan Negeri berkenaan dan New Straits Times (M) Berhad. Akhirnya pihak ADUN berkenaan telah bersetuju untuk memohon maaf secara terbuka kepada anakguam kami serta menarik balik segala tuduhan yang dilemparkan.

Dengan Notis Permohonan Maaf ini maka terbukti bahawa segala tuduhan liar yang dibuat terhadap anakguam kami adalah fitnah semata-mata, tidak benar dan tidak berasas. Ini juga bermakna kerajaan negeri juga bersih dari segala salahlaku yang didakwa. Pihak kami akan membuat tindakan seterusnya bagi membersihkan nama baik anakguam kami. Kami juga dalam proses rundingan penyelesaian dengan para defendan lain.

Sekian, terima kasih.

Yang benar

Ahmad Shabrimi Mohamed Sidek

Peguambela dan Peguamcara

Tetuan Saiful Kasri & Associates

http://kickdefella.wordpress.com


Setiap artikel yang ditulis adalah di bawah tanggungjawab penulis.
Bagaimanapun artikel yang dicopy dari sumber lain, bukanlah tanggungjawab penulis.
Ianya sekadar satu perkongsian maklumat atau bahan untuk ditimbang dan dikaji kebenarannya.